Money doesn't grow on trees.
Jaap den Haan, 24/10/2009 – 12:04 Het geld groeit niet aan de bomen. De tropische regenwouden zouden eigenlijk onder permanent beheer moeten staan van de Verenigde Naties. Ze behoren de hele mensheid toe. In feite is dat ook het geval met de grondstoffen die eerlijker verdeeld moeten worden. Er kunnen aan de bossen wel op een vreedzame manier sommige grondstoffen ontgonnen worden die zich snel, jaarlijks, hernieuwen, wat onmogelijk is als het bos gewoon weggehaald wordt. Maar ook moet nu al in een aantal gebieden herbebost worden, willen we overleven.
Zie
The World Heritage Forest Programmehttp://whc.unesco.org/en/forests
Ademen en en en ....
Jaap den Haan, 24/10/2009 – 11:49 De regenwouden verdwijnen net zo snel als het poolijs. Het een staat in verband met het ander. Met iedere boom die gekapt wordt, wordt er een stuk poolijs afgekapt.
Helder en duidelijk
Jaap den Haan, 21/10/2009 – 12:53 We wisten al dat de regenwouden van levensbelang zijn voor ons voortbestaan, dat is een hele simpele voorstelling. Die liggen in ontwikkelingslanden, ook heel simpel. Maar iedereen lijkt het over andere belangen te hebben. Maar het is fijn te weten dat de wereld vakkundige diplomaten kent die onderhandelen over de lucht die we mogen inademenen, op lange termijn, als we dan al niet gestikt zijn.
De Raad van State doet geen uitspraak over hoofddoekenverbod
15 September 2009 – 22:10
Ondraaglijk
Jaap den Haan, 16/09/2009 – 16:01
De Verenigde Naties zullen wel onderzoeken of een lange broek op het werk niet ondraaglijk is.
Spiraal
Jaap den Haan, 16/09/2009 – 17:00
Normaal hou ik niet van dit soort analyses, maar in de concentratiekampen was toch lang haar ook verboden? Ik vind trouwens dat ook schaamhaar verboden moet worden in publieke aangelegenheden. En een onderbroek dragen vind ik absoluut verleden tijd. Wel moet op het werk een spiraaltje verplicht worden voor vrouwen.
School
Jaap den Haan, 16/09/2009 – 17:04
Ik weet nog goed dat ik op school altijd een gevangenisjas droeg, en dit is niet bedoeld als een metafoor.
Stropdas
Jaap den Haan, 16/09/2009 – 17:28 Ik draag een strop, en een hanenkam moet kunnen.
10.000 klimaatdansers in Oostende
Dan en dan-sen
Jaap den Haan, 02/09/2009 – 19:57 Wat zullen we graag de dans ontspringen.
Dakloos in New York
Trottoir
Jaap den Haan, 28/08/2009 – 13:37 Als sommige zaken te veel geromantiseerd worden, worden andere dat omgekeerd. Daklozen zijn de flagrante schaduw van onze eigen burgerlijke waarden. Ze zijn daar slachtoffer van maar zien de mogelijkheid niet om dat juridisch sterk te maken, omdat ze van de bomen het bos niet zien in enige humane regelgeving. Het gezicht van de voorbijganger en zijn trottoir is beschamender dan waar hij zich voor schaamt. De mensen tellen niet. Het ergste is dat niemand enige verbanden lijkt te zien.
Project
Jaap den Haan, 20/08/2009 – 11:25 Studenten worden uitgebuit: projectie. Studeren zou gezien moeten worden als een persoonlijke interesse en vanuit een verlangen naar kennis, maar nu zijn zowel studie als student een ruilproduct, het is een kwestie van rendement. Huisvesting hoeft niets te kosten. Veel meisjes en andere mensen met een ongelukkige jeugd studeren psychologie en/of sociologie of politicologie zodat er steeds meer idioten nodig zijn om hen van een baan te voorzien. En op dezelfde manier als de psychoot dus patiënt wordt van de psycholoog, wordt de politicus gekweekt ten behoeve van de politicoloog.
Aarde
Jaap den Haan, 09/08/2009 – 11:56
De aarde is een vrouw, en is toch niet uit zichzelf ontstaan.God is dus mannelijk.
Daarom ben ik voor God.
In de Nederlandse taal bestaat er grote onduidelijkheid over welke woorden nu eigenlijk nog mannelijk en vrouwelijk zijn, dat heb je alleen in het Nederlands, niet in andere talen. Die onduidelijkheid bestaat ook maatschappelijk, want niemand ziet het verschil nog. In het Zuid-Nederlands (hier dus) worden nog meer vrouwelijke vormen gehanteerd, maar niet altijd.
De oorspronkelijke vormen van mannelijk en vrouwelijk zijn hier gewoon nog iets meer bekend.De vervaging is ontstaan door mechanisatie en gebrek aan oorsprong. Dat is nergens zo sterk als in Noord-Nederland. Een Nederlandse feministe, die ik hierover advies vroeg, zei smalend: "Succes met je woordjes."
Vrouwen zijn in Nederland veel beter in spelling, omdat ze de regels veel beter kennen, en hierin een bepaald venijn hebben. Ze hebben alles kapot gerationaliseerd. Maar dat is geen natuur.
Het kapitalisme is in Nederland geboren als antwoord op de afscheiding van het Zuiden. Het was een nieuwe soort oorlogvoering, anders dan de Fransen gewend waren, die nu nog het wereldtoneel beheerst.
En het materialisme is een afgeleide van mater, of moeder.
Lopen
JAAP DEN HAAN, 15/06/2009 – 10:05 Als we er niet bij kunnen, gaan we op onze tenen staan. Er is op de linker tenen getrapt, maar op die manier is nog niet het hele been geamputeerd. Om te lopen zet je iedere keer weer het ene been voor het andere.
Misschien zouden we de
JAAP DEN HAAN, 28/05/2009 – 19:16 Misschien zouden we de miljoenen mensen die niet kúnnen eten ook als activist moeten kenmerken, die vallen nog niet zo op.Ze hebben geen studentenkaart.
ATOM
Jaap den Haan, 18/05/2009 – 16:28 ... atomic power blew up the state ...
EXPLOITATIE
Jaap den Haan, 30/04/2009 – 12:18
Wat worden die mensen toch geëxploiteerd: betalen voor hun eigen opleiding tot slaaf.
Kamp
Jaap den Haan, 30/04/2009 – 12:14
Bij studenten heb je altijd kampbewakers, om nog niet te spreken van de kapo.
G20
Jaap den Haan, 30/03/2009 – 12:10
Het probleem van de economische crisis is financieel. Het is twijfelachtig of de bijeenkomst van de G20 een oplossing kan bieden hoe het beleid tegen de crisis van de deelnemende landen kan worden gecoördineerd en de financiële sector kan worden gereorganiseerd om verdere problemen en protectionisme te voorkomen.
Politiek
Jaap den Haan, 30/03/2009 – 11:03
Het meningsverschil tussen Amerika en veel andere landen over regulering en economisch beleid gaat over politieke belangen. Het inzicht van Europa is meer dan dat van Amerika dat economisch herstel zinloos is als de oorzaak van de crisis niet is opgelost.
Prooi
Jaap den Haan, 21/03/2009 – 18:31
Vanuit de grond dat ene verdrukte, maar nog heldere blauwe oog onder de knie en het achterwerk met donkerblauw uniform en handboei, met daarboven de verschrikte blik van de betrapte, schuin achterom kijkende, weifelende agent, mond half open in grimas, die wel op wil, maar niet kan staan van zijn prooi ...
Hoop
Jaap den Haan, 21/03/2009 – 12:46
Weinig hoop: een hoop mensen zien de crisis trouwens alleen maar als een dip.
TUINMAN
Jaap den Haan, 18/03/2009 – 14:35
Leuk gekwerkje.
Vrij om je tegen te spreken Jaap den Haan, 13/03/2009 – 18:04 Burgerlijke rechten: een roepende in de woestijn. Vrijheid van meningsuiting: ik spreek tegen mezelf. Met andere woorden: ik mag mezelf tegenspreken.
object
Jaap den Haan, 13/03/2009 – 13:38 Geen subject geen object. Ik ben helemaal subjectief.
TE KOOP
Jaap den Haan, 08/03/2009 – 21:40 Na wat journalisten hebben laten liggen uit angst voor de media, is het niet verbazend dat ze allemaal te koop staan. Maar ja, de lezer is ook al niet erg revolutionair, geen nieuws, wel gierig.
MEDIUM
JAAP DEN HAAN, 06/03/2009 – 14:03 Edoch, overname is nog niet hetzelfde als afname: van kwaliteit. De media blijven een middel, en geen doel.
ACHT
JAAP DEN HAAN, 24/02/2009 – 14:14
ACHT SLAAN EN ACHTING KOMEN VAN HET GETAL ACHT.
De rode draad
Jaap den Haan, 10/02/2009 – 19:24
Pas kwam er op de bibliotheek een vrouw naast me zitten die op een computer een paar ontwerpen opende voor de omslag van een boek, de voor- en achterflap. Ze legde me dat uit en vroeg om mijn advies, welke optie de beste zou zijn. Alle waren in licht olijfgroene tinten, met aan de rechterkant over de hele lengte een kolom met in het klein talloze krantenknipsels van gezichten. Het hoofdontwerp vertoonde links daarvan de afbeelding van een standbeeld. Ik was gebiologeerd.Een volgend ontwerp liet de contour van een naar links toe wegrennende man zien.
De kernvraag was of er onderaan in een van beide of allebei de ontwerpen een horizontale rode streep zou moeten komen achter de figuur op de voorgrond. Ze liet me de voorbeelden zien.Ik zei dat het hele beeld daardoor veel dramatischer zou worden, misschien te, en vroeg haar of er een symboliek inzat.
Ze draaide er wat omheen.
De resterende vraag was of er nog een iets geprononceerdere afbeelding van een mannengezicht met een bril bij zou kunnen in de kolom, de onderzoeker.
"Het kan niet storen."
Ik zei dat ik weleens een schilderij in deze kleuren had gemaakt, een beetje in de sfeer van Amedeo Modigliani, van een zittende voorovergebogen vrouw die ging breien en daarop contempleert, met twee gekruiste breinaalden, en daartussen één rode draad, de rode draad.
Toen vroeg ik wie het standbeeld voorstelde.
Het stond in Duitsland. Het was een standbeeld over de Jodenvervolging, een korte magere man met een hoed en een tas.
De krantenknipsels betroffen artikelen met persoonlijke details over allerlei mensen uit de Holocaust die verzameld waren. Ze had al een papieren proefexemplaar bij zich op tafel liggen van het boek, dat snel uitgegeven zou worden, in het Jiddisch.
Het was een lijvig boek, dat begrijp u wel.
We hebben gezellig wat zitten praten, maar op een gegeven moment meende ik een soort verrotting te voelen.
Ik had op de computer de betekenis van het woord satan op proberen te zoeken in het Hebreeuws, omdat ik dacht dat ik me mogelijk ooit had vergist in de bron van het woord, dat me plotseling weer te binnengeschoten was, maar er waren alleen maar de gebruikelijke oppervlakkige vertalingen, die ik niet zocht. Ik vertelde haar dat. Ze zei: "Ja, ik zie het nog staan!"Ik vroeg of zij misschien Hebreeuws kon. Ze zei: "Ja, heel erg goed."Ze kwam met de satan echter ook niet zoveel verder. En ik wilde haar niet belasten. Dus we lieten het maar zo.Ze was ontwerper en zei dat ze soms wel een nacht wakker ligt over een detail, en dat dan niemand het verschil ziet, wat heel frustrerend is, en dat ze dus maar in het wilde weg iemand vraagt om een mening."
Dat is verstandig, ik heb dat ook", zei ik. Ik voegde daaraan toe: "Andersom schrijf ik weleens, waarop alleen maar een aanmerking komt over een detail, bijvoorbeeld een leesteken, tenzij het een aanklacht is tegen mij. Om vooral niet op de kern van de zaak in te gaan, is ook heel apart."
Er zat al iemand in de buurt beleefd te kuchen die zich hinderde.
Maar wat zeur ik, de slachter denkt niet na over de details.
Op het eind van het gesprek zei ik dat die rode streep er misschien toch wel bij zou kunnen.
Kuch.
De crisis
Jaap den Haan, 09/02/2009 – 14:45
Winsten worden geprivatiseerd, verliezen gesocialiseerd. Het zal niet Wall Street zijn, maar de belastingbetaler die de prijs betaalt, goed voor de bankier, maar schadelijk voor het publiek. Men begint dus, vooral in China, Rusland en Europa, in te zien dat de vrije markt beheerst moet worden. Landen met hoge schuldenlasten zoals de VS, lijken voorlopig het meest kwetsbaar, maar staan niet alleen.
DE WET
JAAP DEN HAAN, 06/02/2009 – 18:45
Een nog betere actie zou zijn om helemaal geen medicijnen te kopen of nog langer in te nemen, maar dat is waarschijnlijk geen haalbare kaart, en de patiënt zelfs bij wet toegestaan, dus het is ook commercieel geen sterke stunt.
Variant
Jaap den Haan, 01/02/2009 – 19:01
Kernreactoren zijn ontwikkeld als variant op kernwapens.
KORT
JAAP DEN HAAN, 10/01/2009 – 16:52
In de media is gesteld dat ze het zich niet konden veroorloven om correspondenten op te duur onderzoek uit te sturen, vanwege de slechte economische omstandigheden die zich sinds kort hebben opgedrongen.
DAN MAAR ANDER NIEUWS.
DE BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL
JAAP DEN HAAN, 10/01/2009 – 16:36
Niet alleen banen staan op de tocht, maar ook de kwaliteit van het nieuws, dat vooral nu actueel is. De media kunnen dus verslag doen van hun eigen ondergang. Maar zelfs dat doen ze niet, dus wordt deze verslagen vanuit het verzet. De beste stuurlui staan aan wal.
PEREN
JAAP DEN HAAN, 29/12/2008 – 17:23
Fundamentalisme wortelt in angst voor uitroeiing. En die is niet altijd alleen maar een fantasie. Joods fundamentalisme intensiveerde bijvoorbeeld na de Holocaust. Maar je kunt natuurlijk geen appelen met peren vergelijken, of met sinaasappelen. Het is hier dus peren geblazen.
HAAT IS LAAT
JAAP DEN HAAN, 28/12/2008 – 11:21
Vooruitgang is onmogelijk gemaakt in dit conflict doordat er een sentiment aan verbonden is door joden, moslims en christenen. En de reden dat sommige sentimenten, zoals religieuze, een slechte reputatie hebben gekregen is dat ze overdrijven en op liefde lijken, maar afstammen van het tegendeel. Haat heeft geen gezicht, dat zien sentimentele mensen altijd veel te laat in. Ze leven altijd in het verleden, en dat deden ze toen ook al.
TWEE WERELDEN
JAAP DEN HAAN, 21/12/2008 – 17:55
We zijn aan het einde van een beschaving gekomen die 2000 jaar duurde, en staan tussen een oude en een nieuwe wereld in, precies zoals dit smalle stukje land zelf tussen twee werelden lag in het verleden.
Schoen
JAAP DEN HAAN, 16/12/2008 – 21:50
WIE DE SCHOEN PAST, TREKKE HEM AAN.
BOMEN
JAAP DEN HAAN, 16/12/2008 – 15:10
WAT BOMEN.
DE GEMEENSCHAP
J A A P D E N H A A N, 14/12/2008 – 10:53
WANNEER JE ZIET DAT WE ELKE DAG DE ARCHITECT VAN VREDE IN ONS EIGEN LEVEN ZIJN, IN ONZE EIGEN GEMEENSCHAP, MET IEDEREEN MET WIE WE IN CONTACT KOMEN, DAN BESEFFEN WE DAT WE DE HOOFDPRIJS HEBBEN.
Sport
Submitted by Jaap den Haan on 29 January, 2008 - 19:51.
Wat betreft de politieke kant van een beurscrisis waarbij de economische ladder waar we op staan omvalt, blinken de wereldleiders bovenaan die ladder uit in oppervlakkigheid. Het wankele economische evenwicht van die ladder is veroorzaakt door de beurzen en de waardedaling van valuta. Maar eigenlijk is het een politiek: probleem. De internationale markten zijn eenvoudig te beïnvloeden structuren, die zelf niet het vereiste sociale en economische houvast bieden. Echter vanuit de politiek heersen vooral een gebrek aan vertrouwen en een reële basis. De politiek heeft haar macht geprivatiseerd. En er staan tal van verschillende instanties aan de ladder te trekken, om die overeind te houden: de wereldorde is nog niet volledig ingestort, maar men zal zich moeten bezinnen en een pas op de plaats maken met een meer verlicht leiderschap dan tot nog toe aangetoond. We zijn getuige van het proces van een wereldwijde beurskrach die, vanuit Londen door Maitreya voorspeld, begon in Japan, die totaal zal zijn en de weg zal openen naar een meer gebalanceerde economische sport. Vanuit het gezichtspunt van een medewerker bestaat het recept voor een gezonde economie uit 70 procent socialisme en 30 procent kapitalisme.
Ahimsa
Submitted by Jaap den Haan on 30 January, 2008 - 14:37.
Geweldloosheid of Ahimsa
Talloze miljoenen mensen zijn onderworpen aan de acties van de leiders van landen die in deze tijd machtig en dominant zijn. Aldus is dit een tijd van ontreddering en stress, verdeeldheid en conflict. Bewustzijn is de sleutel tot het hele leven. Als je bewust bent, heb je het leven. Als je niet bewust bent, ligt dat leven nog buiten je bereik, of het nu gaat om Mahatma Koot Hoomi, Mahatma Gandhi, of Maitreya. Sociale en spirituele vraagstukken kunnen niet gescheiden worden.
Trouwens
Submitted by Jaap den Haan on 30 January, 2008 - 15:31.
Tussen de kernwapens in rond Kashmir (een belangrijk maar onderbelicht punt in de oorlog aan de terreur in de regio), een erfenis van de slechte boedelscheiding tussen India en Pakistan na een scheiding waar Mahatma Gandhi trouwens tegen was, is Ahimsa is hier dus inderdaad wel iets om even bij stil te staan.