---------
Jaap den Haan zegt: donderdag 22 oktober 2009, 12:21 uur
Pax Cultura
Kunst is generositeit, gierigheid heeft geen fantasie, en vernietigt iedere oorspronkelijkheid.Net zoals mensen weinig meer te vertellen hebben over hun eigen kinderen, heeft de kunstenaar geen zeggenschap over zijn werk en wat hij maakt.
James Ensor schilderde niet meer toen hij bekend was geworden met zijn spot. Zonder die spot was men niet in hem geïnteresseerd. Kunst is waardevast, en de belangen zijn in crisistijd blijkbaar geprononceerd. Speculanten zijn altijd heel geïnteresseerd in de muze als hun munt in het geding komt. Ziehier de hedendaagse kunstliefhebber. Wie de schilderijen heeft, maakt misschien niet veel uit. Esthetisch is kunst als onderpand niet.
Share
Maar hoeveel mensen worden niet zo gebruikt en leven zo en zijn daar zelfs trots op? Depots zijn niet de beste plek om kunst te bezichtigen, hoewel het doorsnee publiek er vaak ook niet veel opener uitziet dan een kluis. En de sleuteltjes zijn nog kwijt ook. Ik ken een ex-journalist van Die Welt die schilderde, maar zijn schilderijen staan gewoon in de kluis van een bank in Zwitserland. Hij doet dus niets meer. Meer mensen met talent doen allang niet meer mee aan de samenleving, behalve dan als tramconducteur.
Ze zijn getrouwd.
Jaap den Haan zegt: dinsdag 20 oktober 2009, 11:14 uur
CDA, VVD en ChristenUnie of waar zij voor staan, die zojuist de antikraakwet hebben aangenomen, en nu wel weer de huren zullen willen liberaliseren, zodat er weer meer koopwoningen gebouwd kunnen worden, zijn schuldig. Oud CDA-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Elco Brinkman van Bouwend Nederland die ik pas in Amsterdam op straat tegenkwam in de buurt van een kraakpand dat vorig jaar na ontruiming negatief in het nieuws stond, waarna het rumoer aanzwol van de politie om het kraken te verbieden, begon gelijk driftig tegen zijn vrouw te gesticuleren dat ze langzamer moest praten op haar mobiele telefoon. Hij maakte hierbij met zijn rechterarm snelle heftige gebaren van boven naar beneden.
Hebben zij soms iets te verbergen?
De crisis is nog niet voorbij, mensen leiden zich alleen weer af met oppervlakkigheid. Ik ken een kleine straat daar in diezelfde buurt die helemaal opgeknapt is, waar meer dan 35 huizen te koop staan aangeboden sinds een jaar. Elders in een dorp waar ik afgelopen jaar eens was, zag ik dat de hele kern van het dorp opgeknapt, verbouwd, gaat worden. Prijzen gaan zo omhoog, ook de huren, voor sommige mensen wordt het te duur, en zo worden de bokken van de schapen gescheiden. Dus wie zijn het meest schuldig aan de val van de DSB-bank? De naïevelingen, ook criminelen zijn naïef, die de kloof in de maatschappij vergroten door het bekende chantagemiddel, geld, en in hun eigen val getrapt zijn.
Jaap den Haan zegt: zondag 4 oktober 2009, 15:52 uur
In de middeleeuwen werden mensen geëxecuteerd voor de juichende menigte die zich altijd bedrogen voelde. Door symbolische straffen kwam de staat tegemoet aan hun onvrede, in tijden van oorlog. Vandaag zijn er de media, en zijn er geen tientallen maar miljoenen mensen die hun plaats in de arena innemen. Ze hoeven zelfs de deur niet uit.
De arena staat in de huiskamer.
Misdaad en straf kunnen een vicieuze cirkel worden van middelmatigheid aan de ene kant en het exces van oorlog aan de andere kant; niet alleen maar vooral in hun combinatie vormen ze de banaliteit waar we mee te maken hebben.
Jaap den Haan zegt: dinsdag 29 september 2009, 18:33 uur
Dat regisseur Roman Polanski nog zou moeten boeten voor een dertig jaar oud zedendelict, is een vreemde zaak, en is vooral voor het slachtoffer traumatiserend.
Waarschijnlijk is ook de rechtsstaat Californië in een crisis. Polanski roept zeer sinistere beelden op, maar bevordert ook vooroordelen bij een aantal mensen. Dat is deel van zijn werk, en zijn leven, en is hem mogelijk zelf al vaker boven het hoofd gegroeid. Hier over schuld te beginnen is een puur filosofisch vraagstuk.
Ik weet zelf niet veel over Polanski en zijn films, geen van beide die ik ooit naar voren bracht in een gesprek, maar die verschillende keren naar voren werden gebracht door meisjes, ik begrijp dat nu beter (een dertienjarig meisje had ooit onvrijwillig seks met de reeds langer als volwassen bekend staande regisseur), maar ik wist altijd al dat zijn persoonlijke leven en zijn films iets overeen hadden.
Wat niet bekend is, is vaak toch informatief. Ik sprak zo eens een vrouw, en had de indruk van iets vreemds, waarvan ik vroeg of het mogelijk te maken had met iets uit haar ervaring. Of het waar is, weet ik niet, maar door het detail dat ik noemde, herinnerde zij zich toen dat ze in Los Angeles een huis had bezocht dat te koop was, met haar familie, die het wilde kopen, dat stond naast dat waar later onder anderen Polanski’s vrouw Sharon Tate gruwelijk werd vermoord, en dat zij daar een heel vreemd gevoel had gehad. Niet leuk.
Ze was toen nog maar een kind. Haar ouders hebben het huis niet gekocht. Geen pech gehad.
Niet veel later gingen de moordenaars blijkbaar door de tuin van dat speciale huis om bij de buren binnen te komen.
De meeste moordenaars hebben een behoefte om door mijn achtertuin te gaan trouwens, ik weet niet waarom.
Niemand is ooit meer hetzelfde geweest.
Een dergelijk commentaar als dit, is onmogelijk in Amerika en Engeland, zo is gebleken. Straks word ík nog vervolgd.
Jaap den Haan zegt: zaterdag 26 september 2009, 16:20 uur
Ik hoorde toevallig een paar dagen geleden vlak achter elkaar verhalen over ouderen in een verzorgingstehuis. Een man stond bekend als weduwnaar, maar hij had een dochter en was ooit opnieuw getrouwd geweest. Men schrok een beetje toen zij daar kwam kijken, en zijn verwondingen ontdekte. Hij werd gewoon gemolesteerd als hij niet goed luisterde of niet op tijd naar bed ging of iets niet goed hoorde ofzo. Een andere vrouw was juist uit haar bed gegooid, toen ze geholpen moest worden en niet mee kon werken, en had ook allerlei verwondingen.
Alleenstanden, met name zonder familie (dan is er geen controle), worden, zowel actief als passief, vermoord, aldus deze bron. Wat het ene moment actief is, is het andere passief. Het gaat om dezelfde moordenaars die dit onderscheid maken. Wat normale menselijkheid is, is allang vergeten. Allerlei termen dekken enkel de goorste vorm van blinde eigenwaan en hebzucht. Het fascisme heeft hier de meest laffe vormen aangenomen.
Meerdere mensen hebben vergelijkingen getrokken met de concentratiekampen, bijvoorbeeld mensen die daar zelf (of hun ouders) 'in passieve zin' ervaring mee hebben, met de zorg.
Dit zijn absoluut geen fabeltjes. Ik vind het te tergend om deze dingen goed te documenteren, maar raadde deze mensen aan deze site te bezoeken, en daar hun verhaal proberen te doen. Helaas kan niet iedereen dat even goed, of durft dat. In de Tweede Wereldoorlog durfden veel Joden ook geen hulp te vragen aan anderen, men was gelaten. Je ziet het klimaat, en de mentaliteit. De gedachte alleen aan deze verhalen doet je je verstand enigszins verliezen. Ikzelf heb in kort bestek zo'n waslijst van ellende gehoord, dat ik met hartkloppingen weggegaan ben, en een dag nodig had om bij te komen van wat ik hoorde over de zorg. Als ik er niets nuttigs mee kon doen, wilde ik liever niet te veel horen, zei ik nog, want je gezondheid wordt werkelijk aangetast.
Mensen zijn zeer gevaarlijk de weg kwijt, hoewel me verzekerd werd dat het doelbewust is wat ze elkaar en de zwakkeren aandoen. De verhalen die ik heb gehoord, zijn te beschamend, en ik weet dat ze niet gelogen zijn.
Ik heb erover nagedacht wat voor soort oplossingen er zijn voor proleten, omdat de rechter je jarenlang verplicht als je dat spoor wenst te gaan. Veel mensen weten ook niet goed hoe. Toch zijn er goede en integere advocaten. Je moet ze alleen benaderen.
Jaap den Haan says: Monday 14 September 2009, 16:50
I am not particularly in favour, but everything and everyone is estimated financially, and sensitive people feel frustrated at this. But why should it not, if there may be no cost at all? Some say it is gain, some it is loss. Maybe it is neither. It is taken for granted it is very costly, and this is already a kind of confirmation. Help to poor countries has sometimes been a waste of money. Investigation of these funds is no discrimination to these countries. But discrimination has been used against this country too often, blindly, and has become a predictable sub-culture. The issue of the third world is for instance not that people are black or brown, this is only pop, but that they have no money for food. 'Third world' is estimated a discriminatory term meanwhile in this context. A Dutchman can not appear to every citizen of the globe as being of the same colour or sex as a Maitreya.
Jaap den Haan zegt: zaterdag 12 september 2009, 16:45 uur
Wat vrouwen dragen boeit me niet, maar ik vraag me wel af waar de term moslima vandaan komt. Je hebt bijvoorbeeld een christen, maar ik heb in die context nog nooit gehoord van een christina.
Jaap den Haan zegt: zaterdag 12 september 2009, 11:22 uur
Een hoofddoekverbod vind ik, net als hoofddoekjes zelf, een tamelijk saai onderwerp dat past bij de algehele vervlakking en de culturele teloorgang, die met uiterlijkheden en de dood manipuleert. Met een hoofddoekje krijgt iemand geen hersenen, en zonder ook al niet. Ik kan me er nauwelijks iets nuttigs bij voorstellen. Nederland is als een verwend kind dat zich verbeeldde een veelzijdig genie te zijn, een soort Da Vinci. En het is pure kille hoogmoed. En zo schilderde het met minderheden en etnische groepen een maatschappelijk schilderij van een ongehoorde valsheid waar geen enkele diepte inzit. Het is een buitengewone domheid die zo arrogant kon worden. We zijn een zootje opportunisten geworden die van alle markten thuis zijn, en die nergens goed in zijn. En nu worden we geconfronteerd met het gebrek aan ernst en vooruitzien toen we de keuze kregen om over de meester die men hiermee wilde bespotten, na te denken. Lach toch eens, Jaap! Er is weer eens een meeting. Nog een hapje? O, en we gaan trouwens volgende week samenwonen.
Jaap den Haan zegt: vrijdag 11 september 2009, 16:04 uur
De waarde van het individu voor het land staat niet altijd in een rechtlijnige verhouding tot de inkomsten die hij derft. De schade van het individu voor het land staat niet altijd in een rechtlijnige verhouding tot zijn onkosten.
De waarde van het individu voor het land staat niet altijd in een rechtlijnige verhouding tot zijn onkosten. De schade van het individu voor het land staat niet altijd in een rechtlijnige verhouding tot de inkomsten die hij derft.
Jaap den Haan zegt: donderdag 10 september 2009, 16:46 uur
Nu snap ik pas waarom Marx voorlopig niet zal reïncarneren.
Jaap den Haan zegt: donderdag 10 september 2009, 12:18 uur
Morgen herdenken we 9/11.
Jaap den Haan zegt: donderdag 10 september 2009, 11:29 uur
Mijn vader vierde in de Tweede Wereldoorlog eens de nederlaag van de Duitse generaal Rommel in Egypte, met wat vrienden uit het verzet, toen er een groep Duitse soldaten binnenkwam in het café. Die hadden mogelijk dit nieuws nog niet gehoord. In ieder geval, de Duitsers hebben vrolijk meegefeest, terwijl ze eigenlijk hun eigen ondergang vierden. Eenzelfde soort fenomeen zie je in deze film, en niet alleen in de film: de joden, die zich door middel van geweld emanciperen. Ik had al begrepen dat ze weinig ophadden met de term vergiffenis zoals die door Christus aan het kruis werd gepredikt. Deze analyse wordt als fascisme gebrandmerkt, en toch ben ik er niet zelf over begonnen.
"Als ik die Duitser de schedel insla, voelt dat als seks", zo citeerde NRC-recensent Coen van Zwol de regisseur in mei op het filmfestival in Cannes.Dit zegt iets over hoe de regisseur seks ervaart, inderdaad is veel seks gebaseerd op wraak, bijvoorbeeld op de Tweede Wereldoorlog, en op de verwarring die hieruit nog steeds groeiende is.
Ik moet hierbij ook denken aan de Israëlische seks met de Palestijnen.
Maar toch vergeef ik de regisseur.
Jaap den Haan zegt: donderdag 10 september 2009, 10:08 uur
Gek genoeg verlossen sommige gewelddadige films me soms van bepaalde spanningen, die blijkbaar onbewust doorgegeven zijn. Je kunt hier over theoretiseren, maar ook dan ben je al bezig met de negatieve energie. Exoterische psychologie helpt ook niet. De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een bron van spanning doordat deze geheel is geconcentreerd op het jodendom. En deze spanning zou weleens een voortzetting kunnen zijn van hetzelfde. Ook de joden voelen zich hier blijkbaar niet helemaal mee geholpen. De verkrampte structuren, vertaald naar het onderwerp racisme, ook een Nederlandse fobie, hebben een ernstige soort hypnotische toestand teweeggebracht, en allerlei zinloze geweldsuitingen, groot en klein, hangen hiermee samen, maar nooit direct. Niemand kan hier nog enige common sense uit halen, en dus helpt deze film het gepeupel wellicht de joden weer leuk te vinden, omdat mensen een verborgen affiniteit hebben met drama. (Zie ook Karst T. Ik zou dus de Nederlandse geschiedenis niet al te schuldbewust voorstellen, willen we niet heel Nederland zo opvoeden. Het is eigenlijk al gebeurd. En het blijft niet alleen bij de film.)
Jaap den Haan zegt: woensdag 9 september 2009, 17:09 uur
Verander om te beginnen het woord Jeugdzorg in Jeugdzin, schrijft Tineke. Daar zit wat in. Ik heb eens de verschillende gerechtelijke geschriften mogen bezien over Jeugdzorg en dergelijke instanties die samen met school samenspanden om een kind van acht jaar aan de medicijnen te krijgen omdat het aan ADHD zou lijden. De vader was hierover een strijd aangegaan, en hij vertelde me dat het allemaal ambtelijke instanties zijn die met elkaar verweven zijn, en elkaar de bal toespelen. Hij had voldoende inzicht hoe je met officiële stukken om moet gaan, wat de meeste mensen, ouders, missen. Hij zei dat de problemen veelal geschapen worden om de ambtelijke structuren zelf in stand te houden.
Jaap den Haan zegt: dinsdag 8 september 2009, 11:52 uur
Ik wil niet mythologiseren, maar ik heb wonderlijke dingen meegemaakt, en daarover te spreken schept meestal nog grotere onduidelijkheid over wie ik ben. Een dag voor Koninginnedag kwam ik Anton tegen die me eens heeft beweerd occult begaafd te zijn. Hij vertelde me dat zijn moeder de volgende dag jarig was, dus op de verjaardag van wijlen Juliana, en op Koninginnedag, en dat dit de eerste keer was dat hij niet naar zijn moeder toe zou gaan.Hij begon een gewoon vriendelijk gesprek, maar begon toen te speculeren of ik nog steeds op dezelfde plek woonde, die ik hem nooit verteld heb, en ik vertelde dat ik te veel trauma’s had met de bemoeizucht van de medeburgers, waar hij me aan herinnerde, om mijn laatste beetje privacy op te geven. Hij begon me dus te bespotten.
Ik heb hem ernstig gewaarschuwd, letterlijk, dat inbreuk op mijn vrije wil, en dergelijke speculatieve nieuwsgierigheid is dat zeer zeker, vooral als iemand beweert occult begaafd te zijn, grote catastrofes heeft teweeggebracht, en dat dit nu absoluut weer verzekerd is, en dat hij en niet ik daar de verantwoordelijkheid voor zou dragen, door de brutaliteit naar mij toe, tegen me uitgespeeld ten overstaan van een aantal toehoorders waar hij op die manier een amicale verbinding mee aanging.
Over wie ik denk te zijn moet ik me dus behoedzaam uitdrukken.
Jaap den Haan zegt: maandag 7 september 2009, 15:28 uur
Ik weet trouwens niet of het verbieden van snoepreclame voor kinderen veel zin heeft, want les een van de reclameindustrie is dat mensen - met een kinderlijke inslag - altijd willen zijn wat ze zelf niet zijn. En alleen daarop wordt gespeculeerd. Kinderen identificeren zich dus met volwassenen en andersom. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld door Share International de neiging mezelf af en toe te zien als de mahatma KH. Niemand is dus wie hij lijkt te zijn.
Waar het eigenlijk om gaat is het langetermijngeheugen.
Jaap den Haan zegt: maandag 7 september 2009, 14:06 uur
Vrije wil is inderdaad van belang. Maar de vrijheid om te eten en te drinken wat je wilt is wel verdronken in het overaanbod van rotzooi. Ook het voedsel is inderdaad al jaren gecorrumpeerd door het minderwaardigheidscomplex van de Nederlander die zich schaamt iets te eten wat niet rijmt op bikini. Dat wordt je ondergang. Bij zwaarlijvigheid spelen ook psychische elementen een rol. Juist de lichtzinnigheid van de reclame is dus vaak misleidend. In Amerika was het aanbod van een bepaald soort brood op een gegeven moment een manier tot integratie van de verschillende etnische groepen. Ook in Nederland speelt dit een rol. Maar hier zijn er veel meer gezondere soorten brood.
Jaap den Haan zegt: zondag 6 september 2009, 13:06 uur
De computer is gebaseerd op en reikt ons aan het kortetermijngeheugen. Duurzaamheid is ons langetermijngeheugen, tenzij we liever niet herinnerd worden aan wie we kwijtgeraakt zijn.
Jaap den Haan zegt: maandag 17 augustus 2009, 17:05 uur
Ik zou vroeger misschien naar een technische school gegaan zijn als er daar niet meer geweld was, mij ligt het niet, dus ik was veroordeeld tot het intellect, ook al agressie. Ja, geweld heeft vergaande consequenties, en zit in de hele samenleving ingebakken. Het geweld op straat waar hiervan gerept wordt is in zekere zin nog onschuldig, maar vaak ook dommer. Ik kan me wel voorstellen dat vanwege een grotere sociale controle, een gezellige vechtpartij als de enige uitlaatklep wordt gezien, zoals in Asterix en Obelix en de Romeinen. Ja, de Romeinen zitten overal. De ergste vorm van agressie vind ik zelf de onderhuidse agressie met een laagje superbeleefdheid die je in de supermarkt moet ondergaan. Vaak eet ik liever niet.
Jaap den Haan zegt: maandag 10 augustus 2009, 21:43 uur
Op een gegeven moment viel het me op dat mensen steeds meer in afkortingen en codes begonnen te spreken, en mogelijk ook te denken, zoals in een Amerikaanse sciencefictionfilm. Ook over geld wordt zo gedacht. De hoofdprijs zal altijd gaan naar iemand die geen fantasie heeft, die hierdoor echter wel meer macht en invloed krijgt, waardoor de maatschappelijke malaise en ongelijkheid verder worden verergerd. Dat is het hele doel achter het staatslot, om aan te tonen dat de staat het lot is en het lot de staat.
Jaap den Haan zegt: maandag 10 augustus 2009, 11:57 uur
Moet het COC dan het World Congress of Families openen? Het is ronduit belachelijk. Misschien is anders de Koninklijke Nederlandse Pedofielen Vereniging een idee. Ik sta nu dus op de zwarte lijst.
Jaap den Haan zegt: zaterdag 1 augustus 2009, 21:54 uur
Als we echt niet zonder reclame kunnen, laat het dan niet zijn tussen welk programma dan ook door, zelfs niet een seksfilm die ik al zo moeilijk kan volgen. Want dat is storend voor de concentratie, of liever ronduit hinderlijk. Er is een hele generatie mee opgegroeid die hierdoor leerproblemen heeft op school of werk, of dat werk zelf er zo uit doet zien, en anderen hindert om leuk te doen, of op een andere manier als junk door het leven moet. Er moeten manieren te vinden zijn om reclame in ieder geval op een andere manier te beleven dan als spam. Dat is het allerminste wat gedaan kan worden om het laatste beetje gezond verstand in het land te reanimeren.
Jaap den Haan zegt: donderdag 30 juli 2009, 21:47 uur
En bovendien is dat weer zo’n sjofel idee, leuk leuk, als om de spoorwegen en busdiensten te privatiseren. Nergens enige aansluiting. Vandaag legde iemand me Facebook uit, en hoeveel vrienden hij had, de situatie is echt heel ernstig, bijna net zoveel als ik vijanden heb. Ik snap nu ook waarom ik die vijanden heb en waarom Maitreya eenzaamheid een zegen noemt.
Jaap den Haan zegt: woensdag 29 juli 2009, 21:40 uur
Ja, voor een land als Nederland is dit cool, de al redelijk koele Nederlandse vrouw zal zich wellicht meer aangetrokken voelen tot een koelkast dan een man, als ze tenminste niet overcompenseert.
Jaap den Haan zegt: woensdag 29 juli 2009, 18:34 uur
De grootte van Google is een voordeel. Als ik op andere zoekmachines bijvoorbeeld de Britse krant The Guardian zoek, dan krijg ik een of ander café in Amsterdam of een blogger uit België, zie: http://www.theguardian.be/ naast http://www.guardian.co.uk/. Als ik op de bibliotheek ben, dan krijg ik op bepaalde afdelingen in eerste instantie andere zoekmachines dan Google, en moet ik overschakelen op Google om de hoop advertenties, pulp, uit de weg te gaan die ik krijg. Er bestaan bij andere zoekmachines dan Google ook niet dezelfde geavanceerde prioriteiten in het zoeken, omdat ze meer commercieel zijn, en dus democratischer naar de vrije markt. Google is al zo groot dat het die goedkope commercie niet nodig heeft, en is dus interessanter als je geen koopjesjager bent. Verder ga ik naar het Waterlooplein. En om een vrouw te vinden of er van af te komen, ga ik af op - dan wel uit de weg voor - de geur.
- Jaap den Haan zegt:
maandag 20 juli 2009, 10:25 uurIk wil niet saai zijn, maar na de voorbereiding van de ov-kaart afgelopen jaar waardoor de wereldeconomie instortte, kwam ik afgelopen week weer eens in Rotterdam, waar ik het aandurfde - voor het eerst - voorzichtig zelf een ov-kaart aan te schaffen uit een automaat: mijn pinkaart, net nieuw, werd niet geaccepteerd. Ik kon nog net contant betalen, want ik had het bedrag per toeval gepast op zak, maar moest even zoeken, en achter me in de rij stond er al iemand zich enorm te irriteren. Ik werd net niet uitgevloekt, en ook niet vermoord.
Jaap den Haan zegt: zaterdag 27 juni 2009, 20:50 uur
Ander voorbeeld. In Zuidoost Azië naar de hoeren gaan heet een leuke vriendin hebben. Nederland heeft ook wat dat betreft alleen maar andere woorden, die niets meer dan dat voorstellen. En die Nederlandse toeristen zeggen eerlijk dat die vrouwen loyaler zijn, en minder duur.
Jaap den Haan zegt: vrijdag 26 juni 2009, 20:15 uur
Michael Jackson was een pop geworden.
Jaap den Haan zegt:
donderdag 25 juni 2009, 12:49 uur
Zwart, geel, rood; de Belgische vlag lijkt te veel op de Duitse.
Jaap den Haan zegt:
zaterdag 20 juni 2009, 12:40 uur
Mensen grijpen te snel naar allerlei zogenaamd objectieve middelen, en dat is de oorzaak van hun subjectieve depressie, die ze geheid krijgen als ze een beetje intelligent zijn. En de medicijnen worden opgedrongen. De antidepressiva tasten de intelligentie meer dan de depressie aan. De farmaceutische industrie vaart hier wel bij.
- Jaap den Haan zegt:
woensdag 3 juni 2009, 11:26 uurGelukkige mensen zijn natuurlijk van zo’n zeldzaam hoog gehalte dat ze wel geen geld nodig zullen hebben. Is dat wat erachter zit? Ik ben niet tegen Sarkozy, maar ik heb nog geen Fransman ontmoet die hem ziet zitten, met een toegenomen kloof tussen arm en rijk; ze schamen zich kapot, de armen zijn altijd het gelukkigst, zegt men wel. Ik sprak pas nog een gezin uit Bretagne, redelijk welgesteld; ik bedoel: het waren geen daklozen. De vader maakte een verticaal gebaar langs zijn bovenlip, alsof hij iets duidelijk wilde maken. Maar laten we niet altijd negatief zijn over iedere nuttige gedachte.
- Jaap den Haan zegt:
dinsdag 2 juni 2009, 21:09 uurIk weet niet zo zeker of ik deze mensen zogenaamd liever als vriend of als vijand heb. Vrouwen staan er slechter voor, maar dat was voorzien. Ze wilden niet luisteren, dus heb ik beter gezelschap voor ze uitgezocht. Een geheel nieuw ras zal ontstaan. Maar aangezien het maatschappelijk leven toch niets meer voorstelt, zou ik mezelf liever niet gaan verlagen door te gaan manipuleren met de speciale eigenaardigheden van allochtonen, want ik heb heel Nederland al op die manier zien desintegreren tot corruptie. Wat er niet inzit, komt er niet uit. Ik walg eerder van hun valse onderdanigheid dan dat ze laten zien wie ze zijn. Deze mensen zijn belangrijk omdat ze zo onbelangrijk zijn, en echte belangrijke thema’s tegenhouden. Ja, ik zie hier de humor van in. De koningin is weer gefeliciteerd met haar gezinshereniging: alle autochtone gezinnen zijn gedesintegreerd tot verval, fascisme, decadentie, incest of snobisme. Dit zal ook de enige reden zijn dat zij met het hele koningshuis zal vertrekken, de koningin van de Antillen. Liefde is niets anders dan gemakzucht voor het schorem.
- Jaap den Haan zegt:
woensdag 27 mei 2009, 11:38 uurIk ken natuurlijk niet alle bijzonderheden van alle afzonderlijke gevallen. Die laat ik aan Geert Wilders over. Ik las eens een verhaal over een paar agenten die ingerukt waren bij kwajongenskwaad op straat, ze waren zo weer vertrokken, en de jongens hadden het over die ‘blonde hoeren’. Ze trokken zich nergens wat van aan. De agenten en de verdachten (ik weet niet meer precies waar het over ging) waren heel beleefd. De buurman die de politie had gebeld en alles overzag, heeft het zo opgetekend. Maar ik denk toch dat geweld tegen het gezag een bepaald beroepsrisico is van het gezag, en ten dele te danken is aan de onsympathieke invulling van het begrip gezag, dat is niet onsympathiek bedoeld, maar anders is het hek van de dam. We lazen al over geweld in het openbaar vervoer, ook daar is zoiets aan de hand. Een buschauffeur heeft niet veel moreel gezag nodig, hij moet rijden en knippen. Ik werd eens geweigerd in het niets omdat een buschauffeur mijn strippenkaart niet als echt ervaarde, hij zag er te glad uit. Dan zou ik die thuis hebben vervalst? Het was ronduit belachelijk. Ik stond in the middle of nowhere en kon niet meer weg ook. De man was gewoon een fascist. Ik wil niet alle buschauffeurs over een kam scheren, ik werd laatst in Rotterdam heel humaan behandeld in de bus. Ik wist niet wat me overkwam. Ik vind de uitspraak van de politierechter van enige wijsheid getuigen. Agenten zijn gewapend ook, en beter beschermd dan de meesten die niet dit forum kennen, en dus de politie op straat uitvloeken. Het geweld op straat, ook verbaal geweld, heeft een oorzaak die niet begrepen wordt, en waar niet eens over nagedacht wordt. De balans kan hersteld worden. Maar niet zo.
- Jaap den Haan zegt:
woensdag 13 mei 2009, 10:58 uurKennis van het Engels hoeft geen aantasting van kennis van in het Nederlands te zijn. De problemen waar we over vallen (,) zijn altijd dezelfde. Engels heeft geen buitengewoon ingewikkelde grammatica, daarom is het geschikt als wereldtaal voor veel verschillende volken.
Pas geleden, eind februari, had ik een tekst (van mezelf) die ik uit het Engels in het Nederlands had vertaald, en ik wist niet of ergens nou een komma of niet moest staan (in het Engels is een spaarzaam gebruik van komma’s meer ingeburgerd dan hier). Ik stap een café binnen en vraag het aan de barjuffrouw, en die zegt dat ik het aan die dame moet vragen, die net binnenkwam en daar boven woonde. Ze was vertaalster en had net een boek van Lord Byron vertaald in het Nederlands, De omzwervingen van jonker Harold, dat ze die dag bij verschijning tekende. Ze legde me beleefd uit dat het allebei kon, en dat hoe ik het aanvankelijk wilde meer modern was. De wereld is klein, ondanks alle omzwervingen. Een komma is een bijzonder leesteken.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 2 mei 2009, 11:36 uurEr is een toenemend aantal psychopaten in dit land, zoals ik hiervoor al aangaf, zowel binnen als buiten het staatsapparaat. Dat wordt alleen maar erger door verscherpte regelgeving, die vaak aan de bron ligt. Er is te veel ongelijkheid en stress. Amsterdam is nu wat minder eenzaam als trendsetter. Daar vloeken ze je zomaar uit het niets uit op straat. Pas werd ik nog in mijn gezicht gespogen door een wildvreemde. Ik gaf waarschijnlijk een dag hiervoor de oorzaak al aan waardoor deze man, die op de koningin afreed met zijn auto, geflipt is. Geert Wilders, stond er in deze krant, houdt ook al niet van de koningin. Daarnaast zijn mensen zoals van het koningshuis vaak ingewijden, met een zekere mate van mentale polarisatie, daar zijn ze mee geboren, waar democratisch geëmotioneerde mensen niet tegenkunnen. Of was deze zelfmoordactie bedoeld als een reclamestunt? Misschien wilde de arme man wel bij de film.
Jaap den Haan zegt:
woensdag 29 april 2009, 11:29 uurHoewel ik me minder zorgen maak dan sommigen om Wilders, zie ik zijn nut vooral in de ironie, omdat ik nu eenmaal veel mensen heb horen marchanderen met allochtonen, de laatste die volstrekt verwaand werden, waardoor ik op een gegeven moment zelfs geen zinnig gesprek meer kon voeren met vrienden die tweede generatie buitenlander waren ofzo. Je moet primitief genoeg zijn om bevattelijk te zijn voor een zekere eigenwaan, maar de feiten zijn bekend. Sinds die bekend zijn, ben ik overal verbannen.
Ik heb mijn vader, die in de oorlog gevochten heeft tegen de Duitsers en in het verzet zat, gezegd dat ik er spijt van heb dat hij dit land heeft helpen bevrijden van de nazi’s, omdat dit leven er hier fascistischer uitziet dan Hitler het zich ooit had voor kunnen stellen. Buitenlanders hebben zelf de toon mee helpen zetten, en Hitler op het netvlies van de jeugd geplant, de laatste die daardoor in opkomst is.
Droevig. Wat wil je, hypocrisie of eerlijkheid, of dat ze hun werk doen? Hollanders zijn mogelijk nog meer rigide. Bij sommige allochtonen is er natuurlijk ook angst, maar we hebben te maken met een negatief sociaal model waar zijzelf spek van lusten.
Geert Wilders is een gevolg, geen oorzaak. Ik zie Wilders in alle eerlijkheid niet als een oprechte kandidaat aan regeringsdeelname.
Ik kwam laatst weer in Amsterdam, en gelijk de eerste dag begonnen die lui me weer uit te vloeken op straat. Dit doet pijn, na zoveel jaren. En ik neem hiervoor geen sympathie. Want mijn tegenstanders zijn altijd erg geil over mijn pijn. In ieder geval is het zo dat als ze niet oprotten, je straks zelf wordt weggestuurd.
Daarnaast zijn er allerlei hysterici, allemaal kille wijven, zoals Cora Kok, bij SHARE, die met Maitreya één koperkleurig ras willen. Hitler had een rasideaal, anderen weer een ander, maar het komt op hetzelfde neer. Ik heb haar gewaarschuwd.
Net op het verkeerde paard gegokt.
'De meester spreekt.'
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 23 april 2009, 21:47 uurDe JSF begint al uit de tijd te raken. Amerika werkt aan ouderwetse technologie die kostbare en beperkt voorradige energie slurpt, die te duur wordt en ook te veel vervuilt. De moderne strijdmacht moet zich oriënteren op een mogelijke toepassing van groene energie, hoewel die minder agressief is; dat kan geen kwaad. Denken we aan de nieuwste ufo: als de JSF er een keer is, is hij al compleet verouderd; we zijn dan al zoveel verder dat het kreng niet veel meer voorstelt dan een vliegende kolenkachel. De Nederlandse soldaat is een ambtenaar, en volgens de VVD moet een ambtenaar in een schone auto rijden. De luchtmacht moet dus volgens alle logica gaan vliegen op schone energie.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 18 april 2009, 17:41 uurIk sprak eens een bevriend katholiek over de Bijbel. Dat was het eind van de vriendschap. Hij zei dat de mens in principe slecht is, zoals het oude testament zou aantonen. Hij meende dat ook oprecht, en hij handelde ernaar. Bezien we werk als straf of als bevrijding, opstand of opstanding? Zo heb ik eens The Passion of the Christ gezien, wat werkten die mensen hard. Het is een verschil van inzicht. Maar, heb ik vernomen, de samenleving die met de crisis van de tachtiger jaren met Lubbers exact deze kant is opgegaan, met dit soort voorstellen, is nog steeds niet helemaal hersteld. Doe eens onderzoek naar hoe die bijstandsmoeders er zijn gekomen, en met wie zij samenleefden of kinderen hadden, en u komt tot verbazende inzichten over onder andere de multiculturele samenleving.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 18 april 2009, 12:50 uurDe beste stuurlui staan aan wal.
Dat kan op twee manieren uitgelegd worden.
1. De beste stuurlui staan echt aan wal.
2. Het is makkelijk vanaf de kant kritiek te geven.Bevordering van de competitiegeest zal afstand, vervreemding en ziekte doen ontstaan of als u wilt verder doen toenemen, en oprechte motivatie doen afnemen. Deze vorm van verveling al-gemeen maken is de bron waar uitsluiting uit voortkomt.
Door een zekere rust in de economie kunnen mensen zich bezinnen op wat ze echt willen of kunnen. Hun dat afnemen is een misdaad. De politiek probeert een norm aan te leggen, via de idee van uitsluiting, via de uitzondering die de regelt bevestigt, een welbekende truc, en zij doet dat omdat ze anders zelf geen werkelijke norm aan kan leggen. Ze probeert deze zelfbediening, waarmee ze de hoofdrol zoekt, te doen voorkomen als compassie, wat nog dubbelzinniger is. Politici vermoeden dus dat ze een baan hebben.
Meer verdienen is ook voor de zwakkeren de laagste vorm van voldoening die alle organische samenhang in de samenleving al heeft verwoest.
- Jaap den Haan zegt:
woensdag 15 april 2009, 20:08 uurIk ben geen expert, maar ik kwam eens bij Share, en op mijn werk kwam ik vlak daarna een meisje tegen die daar bijzat, en toen er een vergadering kwam en ik in de buurt was, kwam de beheerder me vertellen dat ik wel moest onthouden dat dat zijn vriendin was. Ik nam dat ter kennis aan, en heb hem gefeliciteerd. Op de vergadering zat er een jongen naast me die onthulde dat hij homofiel was, en een tamelijk dikke vrouw putte zich uit in verontschuldigingen, dat dat niéts uitmaakt, zo erg dat ik dat in twijfel trok, en zei: “Wie zegt dat dat niets uitmaakt?” Het is nooit meer goedgekomen. Homofilie is dus een volstrekt emotionele toepassing van het beginsel van samen delen. De volgorde van deze manoeuvres vond ik interessant. Ik bedoelde het niet eens beledigend naar de homo toe. Maar dat maakte niet meer uit.
- Jaap den Haan zegt:
zondag 5 april 2009, 12:48 uurHomofobie heeft alles te maken met de grondslag van religie, en is begonnen in Egypte, namelijk met Achnaton, die nog steeds wel als een homo wordt gezien. Hij was de grondlegger van het moderne monotheïsme, maar werd niet door iedereen even goed begrepen. Sommigen zien in hem weer de bron van de mythe van Oedipus. Hij werd omringd door zijn moeder en door zijn vrouw, die misschien wel zijn ondergang zijn geworden. Misschien juist doordat hij die vrouwen om zich heen had, maar niet de hele dag in een harem doorbracht, werd hij gezien als een homo.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 4 april 2009, 19:15 uurDag, mijn-eer. Jawel, Hypocrisie is hyperkritiek. Hier gaat inderdaad de kredietcrisis over. Homofobie treft niet alleen homo’s maar vooral ook niet-homo’s die domweg als homo aangemerkt worden. Veel domme, beleefde mensen trekken de schoen gewoon aan. Maar hoe trekt een slak een schoen aan? Liever gezegd dus slijmen zij door in hun eigen slijm, als een slak die zonder dat slijm niet vooruitkomt. Ontwikkelingen zijn daarom altijd traag. En het betreft de patiënt die vaak zelf een homo is, maar zonder die onmacht geen Nederlandse vrouw kan versieren, omdat zij te arrogant is. Dat wordt gezien als eerlijkheid door vrouwen, en Surinamers, en door Jan Pronk natuurlijk. Ik weet ervan, ik zat in de klas net achter Liesbeth Pronk, voor ik van school gestuurd werd. Zowel islamieten als joden zien Jezus als een homo. Daar komt die homofobie vandaan. Het is toegestaan hiervoor in therapie te gaan, en graag gesubsidieerd.
Nog een groet van Mahatma KH.
Ik besteel mezelf.
- Jaap den Haan zegt:
zondag 22 maart 2009, 11:37 uurWat me opvalt is de schijnbare desinteresse van een aantal mensen uit de derde wereld voor waar ze vandaan komen. Dat koekhappen is wel een vernedering.
Maitreya, die erg begaan is met de derde wereld, maar die telkens zijn verschijning uitstelt, terwijl er een ´verwachting´ moet zijn, doet daar in zekere zin ook aan mee: je bent net een hond die achter een worst aanloopt, terwijl je in feite dat karretje zelf trekt.
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 19 maart 2009, 19:21 uurSpinoza zei: “Uit niets komt niets voort.”
Toch had hij geen gelijk.
- Jaap den Haan zegt:
dinsdag 17 maart 2009, 10:35 uurHet communisme kon overeind blijven door elementen van kapitalisme, maar ging ten onder, het kapitalisme kon andersom eveneens overeind blijven door socialistische elementen, maar gaat nu ten onder doordat het te ver is doorgedraafd. Dus wie de schoen past, trekke hem aan.
- Jaap den Haan zegt:
maandag 16 maart 2009, 21:03 uurDoor de nobele invloed van dierenactivisten was er eens een bijzondere regel in de EU uitgevaardigd dat in de Pyreneeën de kadavers van die arme koeien niet meer als traditioneel door de boeren mochten worden gevoerd aan de gieren, die zich toen op zoek naar voedsel over heel Europa begonnen te verspreiden en, hongerig hier en daar nog een baby uit de wieg zouden kunnen stelen. Deze gieren waren eerder ternauwernood voor uitsterven behoed. We hebben hetzelfde probleem met mensen, maar die realiseren zich dat niet.
- Jaap den Haan zegt:
woensdag 11 maart 2009, 20:40 uurIk begrijp dit helemaal. Het recht op vrije meningsuiting berust op de illusie dat iedereen gelijk is, dat wil zeggen zo plat als een dubbeltje. Dus hoe platter je jezelf uitdrukt, hoe meer ('recht' van) spreken. En degene die de vrijheden tot stand heeft gebracht waar iedereen mee marchandeert, kreeg de gunst om zijn mond open te doen, met korting, in de marge. En daar vechten mensen zich dood voor, omdat ik voor de eer heb bedankt. Ze dachten dat ik ze tegen zou werken.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 7 maart 2009, 16:41 uurOppervlakkigheid is een te complimenteuze aanduiding voor grove mentale luiheid en eigenwaan, die men meent te moeten verhullen door bijvoorbeeld af te geven op werklozen en dergelijke. De media vullen die innerlijke leegte doorgaans met verdere vooroordelen op tot en met en voorbij het slagveld.
- Jaap den Haan zegt:
zaterdag 7 maart 2009, 15:35 uurEr is hier een debat, als mensen elkaar niet al te persoonlijk onderuit proberen te halen, en er is achterdocht, ja, die is ook te begrijpen, maar heeft een achterliggend patroon en een traditie, en is vaak min of meer onbewust, en komt juist bovendrijven doordat er een debat is, dat zie je al in een gezin. Je kunt niemand dwingen. Veel mensen bouwen hele carrières op uit één enkel misverstand. Als je al in een café komt, en er zitten maar tien mensen, dan hebben die ieder apart zeker tien verschillende strijdige belangen en daaraan gekoppelde groepen waarmee ze dagelijks rekening moeten houden, en die ze om zich heen meedragen. Al deze mentale compartimenten gaan zich vermenigvuldigen in zo’n ruimte, en je krijgt dan de grootste chaos, tenzij je bewust zoekt naar consensus, en dat is soms nog een hele rekensom. Dus om overeenstemming te krijgen, verlaten mensen zich op oppervlakkigheid of op de essentie. Het maatschappelijk debat is hiermee te vergelijken.
- Jaap den Haan zegt:
dinsdag 20 januari 2009, 11:59 uurVanwege het sinistere karakter van het presidentschap van George Bush, schiet me het korte verhaal 'Het Mysterie van Marie Roget' van Edgar Allan Poe in gedachten. Vanwege mijn herhaalde kritiek op 'het systeem', wil ik graag een voetnoot citeren uit dat verhaal:
"Een op de hoedanigheden van een object gebaseerde theorie zal verhinderen dat ze zich in overeenstemming met haar objecten ontwikkelt; en wie gegevens rangschikt met betrekking tot hun oorzaken, zal ze niet meer in overeenstemming met hun resultaten kunnen waarderen. Zo bewijst de jurisprudentie van elke natie dat het recht, zodra het een wetenschap en een systeem wordt, ophoudt rechtvaardigheid te zijn. De vergissingen waartoe een blinde toewijding aan principes van classificatie het gewone recht heeft geleid, komen aan het licht als men ziet hoe vaak de wetgevende macht tussenbeide heeft moeten komen om de billijkheid te herstellen die haar schema verloren heeft." - Landon
Dit is de kern, waar de hele (westerse) wereld, en vooral ook Nederland, eens over na moet denken:
"Zo bewijst de jurisprudentie van elke natie dat het recht, zodra het een wetenschap en een systeem wordt, ophoudt rechtvaardigheid te zijn."
- Jaap den Haan zegt:
dinsdag 20 januari 2009, 11:01 uurBush zal bekend blijven, maar over duizend jaar zullen mensen geen onderscheid meer kunnen maken tussen het oude Rome en het oude Amerika, tussen Nero en Bush. Zijn naam is al onsterfelijk geworden en zal symbool blijven staan voor de ondergang van een imperium, of anders, op andere planeten, voor de ondergang van de hele planeet.
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 25 december 2008, 14:11 uurVeel mensen zijn oud geboren.
- Jaap den Haan zegt:
vrijdag 7 november 2008, 17:56 uurIk ben blij dit te horen. Maar toch blijft het gevoel een beetje hangen dat de politie wel erg sympathiek uitgebeeld wordt. De begane fouten laten vaak niet toe dat er nog verdere samenwerking met deze mensen mogelijk is. En als er niet zo actief en zelfopofferend door sommigen werd gewerkt aan de misstanden waar ze het slachtoffer van waren, weet ik zeker dat de politie niet zo lief zou doen, waarvan zij nota bene ook nog de eer opstrijkt. Over jezelf hoef je niet te beginnen, dat is asociaal en allang niet meer toegestaan. Heeft dit volk dan geen enkele eigenwaarde? Het ergste is dat straks de verontschuldigingen nog zullen komen. Daar hebben ze ook aparte mensen voor in dienst met een goede kapper.
- Jaap den Haan zegt:
vrijdag 7 november 2008, 15:54 uurVeiligheid is misschien een zaak van de burgers, maar politie is geen zaak van de burgers, daar ligt de valstrik. Je kunt je zo wel voorstellen dat alleen mensen met beperkte verstandelijke vermogens zich hiervoor zullen lenen, die dat onderscheid nog niet kunnen maken, en die zich vervelen. We denken hierbij vooral aan de reclassering van ex-gedetineerden. Veiligheid en verveling worden vaak met elkaar verward. Net even buiten de stadsmuren zag ik hoe er in bepaalde cafés gerookt werd. Ze hadden een aangrenzende rookkamer waar iedereen ging zitten, ook de niet-rokers na een poosje, en dus hebben ze de deuren maar opengezet en werd er weer in het café zelf gerookt. Dat kan alleen maar omdat er in de natuur niet zoveel vrijwilligers rondlopen. Waarom niet weer gewoon een nieuw uniform? Of moet het undercover? Er zijn groeiende geruchten van een NSB-cultuur. Voor de bestrijding van het gevreesde wildplassen vind ik trouwens dat er een aparte garde ingezet moet worden van alleen maar topcriminelen.
- Jaap den Haan zegt:
vrijdag 7 november 2008, 11:28 uurAl vaker heb ik het erover gehad hoe de oplettendheid van de burgers niet bestaat, en dus een repressieve zaak is gebleken, en een enorme opdringerigheid die alleen nog verdere kortzichtigheid tot gevolg heeft. Op zijn allerbest is het zoiets als op iedere straathoek een pizzeria verplicht stellen.
- Jaap den Haan zegt:
zondag 26 oktober 2008, 11:39 uurEerder dit jaar waren het Tibet en de Olympische Spelen, nu is het de kredietcrisis waarmee het integratiedebat zich afspeelt in China. De Asia-Europe Meeting (ASEM) is nu welhaast compleet met China erbij, en wel als gastland. Ik denk dat Nederland zich eerder probeert te emanciperen dan te integreren. Mensen zijn in het verleden verzonken. De onmacht en de hebzucht hebben ook mij altijd willen integreren, en niets dan brokken gemaakt, waar ikzelf verantwoordelijk voor werd gesteld. Zodra men het niet meer weet, krijgt men de behoefte anderen aan te passen aan eigen agenda, de eigen portemonnee, een zeer kwalijke eigenschap die al wereldwijd schade heeft berokkend, waarover zachtjes wordt gefluisterd, terwijl de verantwoordelijken ijdel tegen elkaar opscheppen hoe ze met mensen zoals ik zijn omgegaan. En nu heet ik dan het integratiedebat. Bijna begon dit rechtgetrokken te worden, maar men was blijkbaar nauwelijks geïnteresseerd, hetgeen ook genoteerd is. Ik zie de gierigheid graag gepaard gaan met een eerlijk voorkomen, maar dat bestaat niet. Men kan anderen niet gaan aanpassen aan eigen niveau als dat niet erg hoog is, dat is involutie. Het oorspronkelijk atoom moet niet gedeeld worden, zei de Tibetaan. Maar het geld moet gedeeld worden. Bill Gates heeft ook net besloten zijn hele kapitaal weg te schenken, voordat het niets meer waard is. Ik hoop dat het nog zin heeft. Maar hij was dus niet voor niets eens mijn achterbuurman.
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 18 september 2008, 17:06 uurVerder is het verraderlijke van een verraderscultuur dat de - al dan niet schuldige - gedupeerde zich ook een verrader neigt te gaan voelen, of nog erger zich hier zelf naar gaat gedragen na zijn ontdekking hoe er blijkbaar zaken worden gedaan. En dit proces is blijkbaar al zover voortgeschreden, dat niemand nog van eerlijkheid heeft gehoord. Hoe vergaand het mobiele telefoontje ingeburgerd is, zien we bijvoorbeeld aan de gang van zaken op de financiële beurzen die nu op instorten staan. Je kunt die bijna met een vorm van klikken vergelijken. Daarom ziet de speculant geen enkel onderscheid meer. Manipulatie is dan wet geworden.
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 18 september 2008, 15:27 uurIk ben het volledig eens met Jan Boone dat er een verraderscultuur wordt bevorderd, en er is helaas een overaanbod van vrijwilligers die hierin zijn opgevoed. Dat er zo weinig zijn die hier de corruptie van in kunnen zien, toont aan dat dit verval, waar ook onschuldige mensen de dupe van zijn geworden, maar geleidelijk is ontstaan. Deze drijft vooral op lethargie, en de inburgering door middel van het handige mobiele telefoontje, en zou wel eens uit een heel onverwachte hoek kunnen komen.
- Jaap den Haan zegt:
maandag 7 juli 2008, 12:46 uurMladen Jurkovic uit Herzegovina, die in Nederland terechtkwam als vluchteling, heeft jarenlang in een tentje op een camping vlakbij Rome geleefd om overdag portretten van toeristen te kunnen maken in het centrum, bij de Sint Pieter en zo, waar hij van overleefde. Hij had daar een Poolse vrouw ontmoet met wie hij inofficieel trouwde en van wie hij een dochter kreeg.
De vrouw vertrok naar Polen met hun dochter, en bleef daar, en de familie wilde van hem af.
Hij was uit Joegoslavië vertrokken al vóór de burgeroorlog daar uitbrak, die hij aan had zien komen en waar hij voor gewaarschuwd had, wat hem niet in dank werd afgenomen.
Hij wist van Maitreya, en we zijn samen naar SHARE in Amsterdam gegaan, omdat zijn dochter, die hij nooit meer zag, ziek werd en medisch niet geholpen kon worden, en hij hulp zocht, en de Nederlandse uitkeringsinstantie waar hij in werd gezet het hem ook niet al te makkelijk maakte, en we hebben het gehad over Koot Hoomi, maar hij kon hier niet meer in geloven.
Hij had de oorlog overleefd, maar werd in Nederland getraumatiseerd, en in een confrontatie met de politie, die het hem onmogelijk maakte iets op straat te verkopen, onder overmacht in elkaar geslagen en afgevoerd.
Hij werd in de gevangenis gezet, waar hij door een gepantserd raam naar buiten probeerde te springen, raakte zwaar gehandicapt, en werd depressief, en kwam uiteindelijk onder behandeling van een psychiater.
Zijn familie was er nu ten dele niet meer, zijn broers waren ook gek geworden.
Zijn neef waar hij vroeger vaak mee gepraat had, en die hij had aanbevolen in de politiek te gaan omdat die niet nationalistisch was, werd minister van Economische Zaken, van Bosnië-Herzegovina, als ik het goed heb, maar er waren ondertussen bij sommige mensen wel twijfels gerezen over het onderscheidingsvermogen van Mladen.
Hij had het te vaak over gierigheid.
- Jaap den Haan zegt:
donderdag 31 januari 2008, 17:10 uurTupamaro, Daniel Rey Piuma uit Uruguay, die in Nederland woont en werkt, moest zich twee jaar lang voor de rechter verdedigen omdat hij het Nederlandse koningshuis had beledigd - vlak voor en vanwege het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Daniel is een van de overlevenden van het verzet tegen de junta van Uruguay en Argentinië destijds, die nog steeds de bewijzen van massamoord op zak draagt, ooit bij de VN aanhangig gemaakt, en die nog steeds dagelijks in de gaten wordt gehouden door de geheime dienst van Nederland, in naam van de koningin, omdat de Tupamaros - vanuit de optiek van de junta - gezien worden als een terroristische groep. Daniel was de eerste die in de Nederlandse geschiedenis, sinds de grondwet van Thorbecke, ooit zo’n rechtszaak - van belediging van het koningshuis - in dit land heeft gewonnen. 'De koning is onschendbaar.' De Tupamaros hebben nu de meerderheid in de regering en het parlement in Uruguay. Daniel was aanwezig bij de beëdiging van de - door de Tupamaros beheerste - regering onder het presidentschap van Tabaré Vázquez, op 1 maart, 2005. Gefeliciteerd.
woensdag 3 juni 2009, 14:41 uur
Nu er geen enkele economische toekomst bestaat voor miljoenen mensen, wordt het belangrijk om vooral heel erg gelukkig te zijn. Men veronderstelt dat er nooit meer een Franse revolutie zal komen, zolang men gelukkig is. In Frankrijk, gaf ik al aan, zijn de meeste mensen dus erg blij dat er zo iemand bestaat als Sarkozy, iedere dag wordt er geheid weer gelachen. Daar hebben ze in Frankrijk geen dure opleiding voor nodig. Mijn broer ging altijd graag op vakantie naar Frankrijk. Daar hebben de mensen niet van die familiecomplexen die ze moeten compenseren met geld. Iedereen begrijpt dat. Zo zag ik bijvoorbeeld vanochtend nog een meisje met een lolly dat moest lachen naar haar moeder. Dat zijn de dingen waar het over gaat. Daaraan moeten we een voorbeeld nemen, in plaats van altijd maar te klagen over ons bankroet.